Hostel Hoff Family Photos


EN VANLIG DAG PÅ KYGN

Vi blir hämtade från hostelet klockan åtta varje morgon och är framme på KYGN mellan halv nio och nio, ibland stannar vi och köper bananer, cement eller något annat. När vi kommer fram känner vi oss som kändisar, alla barnen kommer springandes och vill kramas, bära våra väskor och hålla i handen. Så mysigt. Sen leker vi/förbereder dagen tills samlingen strax innan nio. Barnen ställer sig i tre led, i sina klasser. En av lärarna pratar lite, dom brukar sjunga nån sång och sen går dom i tur och ordning till sina klasser samtidigt som dom sjunger "march, march, march, march into class" om och om igen. Så gulligt!
Mellan nio och tio har dom matte. Oftast har läraren genomgång först och några av barnen får räkna lite på tavlan medans vi gör uppgifter till barnen i deras skrivböcker. Andra halvan av lektionen gör dom uppgifterna i böckerna och vi går runt och hjälper till. Några gånger har vi fått ha lektionen själva och några gånger har vi suttit med dom som har det lite svårare i ett annat rum. Nu när jag har börjat göra treatments på barnen gör jag det oftast under denna lektionen. Barnen får komma in till mig på kontoret en och en och så kollar jag dom och behandlar det som behövs. Dom är så duktiga och gnäller aldrig utan vill verkligen komma in och bli ompysslade.
Tio till halv elva är det rast. Då får barnen gröt, för dom flesta är det den första maten dom får på dagen och för vissa den enda. Ibland får dom varsin banan också. Sen leker vi tills det är dags för nästa lektion.
Halv elva till halv tolv (det är väldigt noga att alla tider hålls exakt) har vi engelska, lektionen är upplagd på samma sätt som matten. 
Halv tolv till kvart i tolv borstar alla barnen tänderna, dom älskar det verkligen och det är så bra att dom gör det!
Och sista kvarten, kvart i tolv till tolv, läser någon av oss en bok på engelska för dom som en av lärarna översätter till swahili samtidigt. Sen sjunger vi lite och sen är dagen slut. Ganska korta dagar men sjukt intensivt  och det är verkligen så bra för barnen. Efter skolan åker vi antingen till den nya skolan och bygger eller hem. Är så glad att jag får vara med dom här barnen varje dag. Det är jobbigt ibland, när dom kommer helt blåslagna, när lärarna berättar om dom eller när dom slåss eller försöker ta saker. Och idag kom några från ett barnhem och tog fyra av våra killar (syskon, yngsta 1 äldsta 6). Äntigen!! Det var också lite jobbigt att se men dom kommer få det så mycket bättre där eftersom deras familj inte alls bryr sig eller ens vill ha med dom att göra. Men mest är det bara så bra. Imorgon är det helgdag här så då är alla lediga. Vi ska gå på halloween-kläder-jakt till halloweenfesten på Rooftop bar på lördag. Känns konstigt att fira halloween utomhus på ett tak i värme istället för i regn och rusk haha. Puss och kram.
 

MOSHI

Några bilder på hur det ser ut i Moshi, i själva staden. Det är så mycket mer välutvecklat och fint än vad jag trodde att det skulle vara och dom två senatse åren har det tydligen hänt jättemycket. Det finns en stor supermarket där man kan köpa allt verkligen, sängar, tvättmaskiner, böcker, kläder, leksaker, frukt, bröd, osvosv. Det finns några finare butiker, fina, stora hotell, souvenirbutiker, lyxreastauranger och annat som gör att det skulle kunna vara vilken stad som helst. Men så är det ju allt annat runt omkring,trafiken, gatuförsäljare (en gång var det en kille som följde efter oss genom hela stan, hur länge som helst, sjukt), tiggare, människor som hälsar, små lokala butiker och restauranger, konstiga djur, människor som ropar mzungo (vit människa), och så går allting pole pole (slowly slowly). Vad man än vill göra så går det såååå långsamt. Men Moshi är verkligen en jättemysig stad! Och hela staden är typ sponsrad av cocacola haha, det är väldigt roligt. Alla skyltar är röda med vit cocacola-text, gatunamn, restaurangnamn, allt. Sen så fort man kommer utanför själva city är det verkligen Afrika på riktigt, ska försöka komma ihåg att ta lite mer kort både i staden och på landsbygden. 

Sista bilden är utanför bästa restaurangen, Milans. Dom har indisk, vegetarisk mat och det är så gott!! Och billigt, idag åt jag naanbröd, stekt ris med grönsaker och grönskar i currysås för 40 kronor.

GROUP B KYGN

Här är min och Josefines klass på KYGN, världens bästa ungar, vill aldrig åka ifrån dom!!

COFFE TOUR

I söndags åkte vi till en liten by och fick vara med och se när dom gjorde kaffe. Plocka bönor, rensa, hacka och mosa dom, koka och tillslut dricka kaffet. Jättekul att vara med och se. Sen avslutade vi med att bada i ett vattenfall, så häftigt!! Mycket bättre än dom vattenfallen vi var vid en annan helg. Man kunde verkligen simma in under och bakom det. Helt klart den bästa utflykten hittils. 

COCKTAIL FRIDAY

Förra fredagen serverade jag och sju tjejer till drinkar på Glacier hela kvällen för KYGN. Michelle som har KYGN brukar göra det någon gång i månaden med dom volontärer som vill för att få in pengar till barnen och skolan. Alla drink-pengar går till baren på Glacier men alla dricks-pengar går rakt till KYGN och vi fick ihop 360tusen shilling i dricks (ca 1500 SEK). Rekordet innan det låg på 200tusen så vi slog det med nästan det dubbla, wuhu! Det var så roligt och nu har vi pengar till gröt, socker och ved för sex veckor, så grymt!

EN MÅNAD

Igår firade jag en månad i Tanzania!! Tiden går så sjukt fort. Jag har verkligen kommit in i allt nu och känner mig mycket säkrare vad jag än gör, det är skönt. Och det blir roligare och roligare på projektet för varje dag eftersom man lär känna barnen bättre hela tiden. Just nu är det jag, Josie och Niamh som tillsammans har hand om Gruop B på KYGN. Det är runt 20 barn, 4-5 år. Så goa!! Har lärt mig alla namn och på vilken nivå alla är så det är lättare att ge uppgifter och hjälpa dom. Det är alltid en lokal lärare med oss också så det vi gör är uppgifter till barnen och så frösöker vi sitta med dom en och en så mycket det går och hjälpa dom. Men ibland är läraren borta och då får vi ha dom helt själva, brukar bli kaos eftersom dom inte förstår någon engelska men det är kul också. I måndags hade jag dom helt själv eftersom läraren var på sjukhuset och dom andra på safari, men det gick faktiskt jättebra!!

Jag är den av oss tre som stannar längst så nu ska jag även vara ansvarig över "sjukvården" som barnen får på skolan. Vi hjälper dom att behandla enkla saker (utslag, ringorm, vitaminbrist osv.) och dom dagarna som Michelle, the  manager, inte är där ska jag göra det. Jättekul!! Men jag kommer nästan garanterat få ringorm minst en gång innan jag åker hem, mindre kul... Vill inte ha ormar som kryper innanför min hud. Men det är inget farligt och går över med salva så det får det vara värt. 

Ikväll har jag och Josie varit på yoga! Utomhus i solnedgången, det var kul. Och igår hade vi en Camp Fire här på hostelet, så mysigt! Annars händer det inte så jättemycket här på veckorna. Vi är på våra olika projekt, går lite i stan ibland, är ute och springer ibland och hittar på saker ibland. 

Hoppas allt är bra hemma!! (längtar inte efter regnet) Natti!

HOT SPRINGS

 
Söndagsutflykten denna helgen blev Hot Springs! Det var inte direkt jättevarmt i vattnet men det var väldigt klart, fint och en mysig dag. 
 

CAROLINE 20

 
I fredags fyllde Carolajnen 20!! Vi firade med överraskningslunch, middag med hela hostelet på en kinesisk restaurang (sååå god mat) och sen dansade vi på Glacier hela natten.
 

RSS 2.0