EN VANLIG DAG PÅ KYGN

Vi blir hämtade från hostelet klockan åtta varje morgon och är framme på KYGN mellan halv nio och nio, ibland stannar vi och köper bananer, cement eller något annat. När vi kommer fram känner vi oss som kändisar, alla barnen kommer springandes och vill kramas, bära våra väskor och hålla i handen. Så mysigt. Sen leker vi/förbereder dagen tills samlingen strax innan nio. Barnen ställer sig i tre led, i sina klasser. En av lärarna pratar lite, dom brukar sjunga nån sång och sen går dom i tur och ordning till sina klasser samtidigt som dom sjunger "march, march, march, march into class" om och om igen. Så gulligt!
Mellan nio och tio har dom matte. Oftast har läraren genomgång först och några av barnen får räkna lite på tavlan medans vi gör uppgifter till barnen i deras skrivböcker. Andra halvan av lektionen gör dom uppgifterna i böckerna och vi går runt och hjälper till. Några gånger har vi fått ha lektionen själva och några gånger har vi suttit med dom som har det lite svårare i ett annat rum. Nu när jag har börjat göra treatments på barnen gör jag det oftast under denna lektionen. Barnen får komma in till mig på kontoret en och en och så kollar jag dom och behandlar det som behövs. Dom är så duktiga och gnäller aldrig utan vill verkligen komma in och bli ompysslade.
Tio till halv elva är det rast. Då får barnen gröt, för dom flesta är det den första maten dom får på dagen och för vissa den enda. Ibland får dom varsin banan också. Sen leker vi tills det är dags för nästa lektion.
Halv elva till halv tolv (det är väldigt noga att alla tider hålls exakt) har vi engelska, lektionen är upplagd på samma sätt som matten. 
Halv tolv till kvart i tolv borstar alla barnen tänderna, dom älskar det verkligen och det är så bra att dom gör det!
Och sista kvarten, kvart i tolv till tolv, läser någon av oss en bok på engelska för dom som en av lärarna översätter till swahili samtidigt. Sen sjunger vi lite och sen är dagen slut. Ganska korta dagar men sjukt intensivt  och det är verkligen så bra för barnen. Efter skolan åker vi antingen till den nya skolan och bygger eller hem. Är så glad att jag får vara med dom här barnen varje dag. Det är jobbigt ibland, när dom kommer helt blåslagna, när lärarna berättar om dom eller när dom slåss eller försöker ta saker. Och idag kom några från ett barnhem och tog fyra av våra killar (syskon, yngsta 1 äldsta 6). Äntigen!! Det var också lite jobbigt att se men dom kommer få det så mycket bättre där eftersom deras familj inte alls bryr sig eller ens vill ha med dom att göra. Men mest är det bara så bra. Imorgon är det helgdag här så då är alla lediga. Vi ska gå på halloween-kläder-jakt till halloweenfesten på Rooftop bar på lördag. Känns konstigt att fira halloween utomhus på ett tak i värme istället för i regn och rusk haha. Puss och kram.
 

Kommentarer
Postat av: ingela

Blir berörd och rörd när jag läser om barnens vardag. Tänk, så fantastiskt att du få vara med och hjälpa till! Såå behövd du är.
Kram

2012-10-28 @ 20:59:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0